Goedkope Arganolie

Er is veel goedkope arganolie in de handel. Soms voor erg lage prijzen. De vraag is dus: “waarom zou ik meer betalen?”

Het antwoord is eenvoudig. Veel (goedkope) arganolie is helemaal geen 100% zuivere arganolie! Die “speciale aanbieding” bestaat vaak uit een mengsel van diverse soorten olie. De arganolie is dan verdund.
Ook wordt de kop van de pers vaak verwarmd; hierdoor krijg je meer olie uit de noten, maar er komen dan stoffen vrij die juist niet zo goed voor onze huid zijn.

Of de noten worden “met de hand geperst”; dat klinkt heel duur, maar om deze erg harde noten met de hand te kunnen persen worden ze eerst geroosterd, waardoor ze broos worden en dus met de hand geperst kunnen worden. Helaas verandert door de verhitting de textuur en dringt de olie niet goed in de huid!

Over veel van die “speciale aanbiedingen” kunnen we duidelijk zijn. Die foto’s waarop je geiten in een arganboom ziet zitten zijn geen nep. Geiten klimmen in de bomen en eten de noten. Hun ontlasting bevat complete noten die worden geraapt en geperst! Dat is een veel goedkopere manier dan zélf de noten plukken. Het feit dat je dus altijd wat maagzuur en andere minder goede stoffen bij die “100% zuivere arganolie aanbieding” krijgt wordt uiteraard nooit verteld….

Sommige fabrikanten laten voor hun goedkope arganolie de noten een dagje in een plantaardige olie weken, bijvoorbeeld zonnebloemolie. De noten zuigen zich vol met de goedkope olie en worden groter. Als je ze dan gaat persen komt er “opeens” veel meer olie uit. En dat wordt dan ook 100% zuivere arganolie genoemd!

Voor 1 liter koudgeperste arganolie is zo’n 20 uur nodig. En tijd is nu eenmaal geld, waardoor de beste arganolie nooit goedkoop kan worden aangeboden.

Hoe herken je de goede Arganolie?

– De olie ruikt heel licht naar noten, maar die geur vervliegt snel na het aanbrengen.
– Er is maar 1 druppel nodig voor je gezicht, dringt heel snel in en geeft geen vette laag.
– De kleur is lichtgeel.

Arganolie als “verrijking” van cosmetische producten is feitelijk onmogelijk. Arganolie laat zich namelijk heel moeilijk mengen met andere (dan olie) stoffen. Er kan niet meer dan een paar procent worden gemengd en dat is natuurlijk veel te weinig om effectief te zijn!

WA Products levert 100% zuivere arganolie van Acounna. Deze familie met een eigen boomgaard staat bekend om de topkwaliteit van hun arganolie.