Mastiek wetenswaardigheden

Hier volgt een verzameling artikelen  – Mastiek wetenswaardigheden – die we op het web hebben gevonden. 

Volgens EU Direct november/december 2015 mag Mastiek officieel een natuurlijk medicijn worden genoemd!

IT's Official - Chios Mastic A Natural Medicine

EU Direct – Business Partners november/december 2015

Bloedend tandvlees verminderen met tandpasta met mastiekolie (Chios Mastiha)
Mastiek, de harsachtige afscheiding van de stengel van de mastiekboom (Lentisk- Pistacia lentiscus) dankte zijn populariteit aan de eerste kauwgom met een kenmerkend aroma dat hints heeft van dennen, citroen en terpentine.
Chios Mastiha, de mastiekversie van het Griekse eiland Chios, is de superieure en beschermde versie van wat ook wel Arabische gom werd genoemd.
In de traditionele natuurgeneeskunde was mastiek al bekend om haar geneeskundige krachten; mastiek zou een goed middel zijn tegen buikpijn, helpen bij de genezing van wonden, bloedingen tegengaan en het tandvlees gezond maken.
Recente studies, zoals een Japans wetenschappelijk onderzoek in 2010, hebben aangetoond dat Mastiek inderdaad bijzondere klinische en microbiologische effecten heeft bij een gezonde mond bij het gebruik in een van mastiek-essentiële-olie samengestelde tandpasta bij een testgroep met chronische problemen aan het tandvlees. De tandpasta werd gebruikt in combinatie met een elektrische tandenborstel. Zowel de plaquevorming als bloedingen namen af en zodoende lijkt het ontstekingen te onderdrukken na enkele weken gebruik.
Chios Mastica oil is bekend vanwege haar antibacteriële werking en kan zo ook zorgen voor reinheid en ontsmetting van de mondholte en zo een slechte adem voorkomen.

Gezonder’s Weblog

Mastic (plant resin)
The word mastic is derived from the Greek verb, μαστιχειν (mastichein) “to gnash the teeth”, which is the source of the English word masticate. The word mastic is a synonym for gum in many languages.

Mastic has been used as a medicine since antiquity and is still used in traditional folk medicine of the Middle East. In ancient Greece, it was given as a remedy for snakebite, and, in India and Persia, it was used to fill dental cavities. The first-century Greek physician Pedanius Dioscorides mentions the healing properties of mastic in his book De Materia Medica. Hippocrates wrote that the mastic is good for prevention of digestive problems and colds, and Galenus suggested that mastic was useful for bronchitis and for improving the condition of the blood. In medieval times, mastic was highly valued by sultans’ harems as a breath freshener and a tooth whitener.

Mastic contains antioxidants and also has antibacterial and antifungal properties. A Nottingham University study published in the New England Journal of Medicine claims that mastic can cure peptic ulcers by killing Helicobacter pylori bacteria. Other studies have indicated that mastic has only a modest ability to eliminate H. pyloribut have also suggested that refining mastic by removing the polymer poly-β-myrcene may make the active components, particularly isomasticadienolic acid, more available and effective. Mastic may also have some value in preventing tooth decay and gingivitis as chewing mastic reduces oral bacteria.

One study found that high consumption of Chios mastic powder results in decreased levels of total serum cholesterol, LDL, total cholesterol/HDL ratio, lipoprotein (a), apolipoprotein A-1, apolipoprotein B, ALT, AST, and GGT. Mastic oil is widely used in the preparation of ointments for skin disorders and afflictions. In the past, it was also used in the manufacture of adhesive bandages.

en.wikipedia.org/wiki/Mastic_(plant_resin)

Mastiek
Mastiek dankte zijn populariteit als de eerste kauwgom aan een kenmerkend aroma dat het midden houdt tussen dennen, citroen en terpentine. Dit laatste is overigens niet vreemd: door zijn chemische eigenschappen werd een hars als mastiek lang gebruikt als oplosser voor verf. Hoe het ook zij, mastiek werd in het pre-tandenborstel-tijdperk beschouwd als adequaat middel tegen slechte adem en de Talmoed staat om deze reden dan ook toe dat mastiek ook op de shabbat wordt gekauwd. De stap van slechte adem naar andere medische problemen is snel gemaakt en verschillende schrijvers, zowel in de Oudheid als de Middeleeuwen, vermelden mastiek om zijn geneeskundige krachten: mastiek zou een goed middel zijn tegen buikpijn, helpen in de genezing van wonden, bloedingen tegengaan en het tandvlees gezond maken. Nu blijkt bij de meeste producten waar geneeskundige krachten aan zijn toegekend, zoals sahlab, dat dit geheel ongefundeerd is. Niet bij mastiek.

Hoewel men terecht had geconstateerd dat mastiek soms kon helpen tegen ernstige buikpijn, wist men tot voor kort überhaupt niet waar deze pijnen door werden veroorzaakt. Pas in 1984 ontdekten Barry Marshall en Robin Warren dat maagzweren en maagontstekingen werden veroorzaakt door de zogenaamde Helicobacter pylori. Het bewijs hiervoor werd geleverd toen Barry Marshall een beker met deze bacteriën opdronk en enkele dagen later, kotsend en schijtend, in bed lag met een maagontsteking. Gelukkig was dit het waard, want in 2005 ontvingen beide heren de Nobelprijs voor hun ontdekking. Nu de boosdoener van de buikpijn geïdentificeerd was kon men ook gaan kijken of mastiek hier enige invloed op had, en ja, in 1998 publiceerde de New England Journal of Medicine een artikel genaamd Mastic gum kills Helicobacter pylori.

Ook in andere omstandigheden is van mastiek inmiddels bewezen dat het een antibacteriële werking heeft, zoals bijvoorbeeld in de mond. Het kauwen van mastiek, in vergelijking met een placebo, heeft een remmende werking op plaquevorming en de groei van bacteriën in de mond, en dat verklaart weer waarom mastiek zorgt voor een frisse adem. Hoewel we natuurlijk gewend zijn aan moderne kauwgom is het daarom zo’n gek idee nog niet om een keer de echte mastiek, de natuurlijke kauwgom te kauwen. Waarschijnlijk werkt het beter dan kunstmatige kauwgom en wie weet willen we dan wel nooit meer terug.

hardhoofd

Pyrgi, één van de mooiste Mastiek dorpen op Chios
Pyrgi, één van de mooiste Mastiek dorpen op Chios

Klik hier voor de disclaimer.