Chios Mastiek

Chios mastiek (mastiha of masticha)

Reeds vele eeuwen geprezen door de Grieken, maar vrijwel onbekend in Nederland: Chios Mastiek (in het Grieks: Chios mastiha, of masticha en in het Engels: mastic).

Chios mastiek

Wat is Chios mastiek?

Chios mastiek is de hars van mastiekbomen die groeien op het Griekse eiland Chios. Overal ter wereld kunnen mastiekbomen groeien. Wij hebben deze bomen zelfs in onze achtertuin staan. Maar de mastiekbomen op het Griekse eiland Chios produceren een bruikbare hars. Doordat de combinatie van het klimaat en de bodem optimaal is kan de mastiekhars stollen. Dat stollen gebeurt alleen in het zuidelijke deel van het eiland.

Er is vaak geprobeerd de hars ook op andere plaatsen in de wereld bruikbaar te maken, ook op het noordelijk deel van Chios, maar dat is tot op heden nooit gelukt. Veel inwoners van het eiland zijn betrokken bij de teelt van de mastiekbomen.

De hars beschermt de mastiekboom, omdat het helpt de boom te verdedigen tegen bacteriën en schimmels.

Is mastiek bijzonder?

De Chios mastiek hars is dus heel bijzonder en het is een uniek product van Chios.

Feitelijk is het oogsten van de mastiek nog hetzelfde als duizend jaar geleden. Het is veel handwerk om de hars te oogsten en geschikt te maken voor verdere verwerking. Er is sprake van een heuse mastiek-cultuur. Zelfs de huizen zijn uniek en hebben een uiterlijk die ook al uniek in de wereld is. Mastiek is voor de Chioten van groot belang. Zo’n 5.000 mensen “zitten” in de mastiek. Dat is een groot deel van het totaal aantal inwoners van Chios!
Om die redenen is het in 2014 door UNESCO op de lijst van werelderfgoederen geplaatst. De Europese Unie heeft de mastiek van het Griekse eiland al veel langer erkend als Protected Destination of Origin (PDO).

Op Chios is zelfs een fraai Mastiek museum te vinden, helemaal gericht op de mastiek!

In de hars zit vooral triterpeen en myrceen. Er zijn met wat speuren heel wat websites te vinden die schrijven over Chios mastiek.

Uiteraard is ook de Mastic Growers Association een goed bron voor heel veel informatie. Deze coöperatie heeft het alleenrecht op de inkoop van de mastiekhars. Alle mastiekboeren leveren hun mastiekhars aan de coöperatie en fabrikanten kunnen alleen bij hen de pure Chios mastiek inkopen. Zo blijft de prijs tamelijk stabiel en is er toezicht op de kwaliteit van de mastiekhars.

Wat kun je ermee?

Chios mastiek (mastiha) is al duizenden jaren een veelzijdig product. In de oudheid werd het gezien als een natuurproduct met gunstige effecten op onze gezondheid. Dat effect leek het hebben op de spijsvertering (men maalde de hars tot poeder), de huid, tanden en tandvlees. Gedurende vele eeuwen zijn er steeds meer toepassingen bijgekomen. Naast gebruik in talrijke zalven en crèmes wordt Chios mastiek nu ook gebruikt in voedingssupplementen.

Daarnaast kent Chios mastiek (Chios mastiha) nog veel meer toepassingen. Het is namelijk een ingrediënt in talrijke Griekse gerechten. Het heeft een unieke smaak die tussen dennenhars en bieten ligt (dat vinden wij). Men gebruikt het bijvoorbeeld in het Griekse kerst- en paasbrood. De Griekse kerk gebruikte het als (de eerste) wierook. Ook in de medische wereld kent men Chios mastiek.

De positieve werking op onze huid, ons gebit en in onze darmen en maag is niet alleen al door Hippocrates en Dioscorides genoemd (vele eeuwen geleden!), maar wordt al eeuwen onderkend door mensen uit de omgeving van Chios. Niet voor niets hebben in het verleden de Turken tijdens hun strijdtochten Chios meermaals ontzien.

Heeft die eeuwen oude traditie gelijk?

Er bestaan heel veel studies naar de werking van mastiek. Het is jammer dat binnen Europa maar weinig bestaat (in Nederland zelfs helemaal niets), uitgezonderd een paar onderzoeken in Griekenland.

Daarentegen is buiten Europa heel veel voorhanden. Vooral in de Verenigde Staten zijn wél veel studies te vinden.

Een “gratis” natuurproduct

Sinds de EMA in 2015 de voordelen van Chios mastiek noemde, als natuurproduct voor de ondersteuning van de spijsvertering en de huid, is het opeens nog populairder!

Opmerkelijk is dat gemalen Chios mastiek al sinds duizenden(!) jaren gewoon een kruid is voor o.a. Griekse gerechten, maar dat enkele jaren geleden “iemand” op het idee kwam om het voortaan een “voedingssupplement” te noemen.

Gemalen mastiekhars is het hoofdbestanddeel van voedingssupplementen die van veel (steeds meer) merken te koop zijn met “mastiek”, “masticha”, “mastiha”, “mastic” enz. in hun productnaam. De commerciële inzet groeit gestaag. Veelal zijn de pillen, tabletten en poeders niet eens 100% pure Chios mastiek. En vaak is de prijs ook niet echt laag! Er zijn vaak goedkope stoffen toegevoegd die als “verbeteraars” worden aangeprezen. Zo heb je heel wat pillen of tabletten nodig om aan een paar gram per dag te kunnen komen!

Technische achtergronden

Gelukkig zijn er genoeg “technische” documenten te vinden over de samenstelling en de veiligheid bij gebruik:

Chios Mastiek is populair

Chios mastiek zit steeds vaker in gezichtscrèmes, waarin het voor een strakke en gladde huid zal moeten zorgen. In Frankrijk heeft een recensent Chios mastiek de “natuurlijke botox” genoemd. Het is ook steeds vaker te vinden in mondproducten, zoals tandpasta en mondwater. En de laatste paar jaar komen er zo’n beetje per maand leveranciers bij die Chios mastiek (vaak geen 100%) verkopen als voedingssupplement.

En nu maar hopen dat er genoeg mastiekbomen zijn om aan de enorme vraag (ook uit het Midden-Oosten, Rusland en de Verenigde Staten) te voldoen!

Chios mastiek (mastiha) bij WA Products

Bij ons vindt u uitstekende persoonlijke verzorgingsproducten met Chios mastiek. In 2013 kregen we het idee, na enkele malen op Chios zelf de (producten met) mastiek gezien en geprobeerd te hebben, Nederland kennis te laten maken met mastiek. Het was in die tijd namelijk nog vrijwel geheel onbekend in Nederland (en België).
We hebben een fabrikant gezocht én gevonden die de mastiek met “eerbied” behandelt. Die fabrikant heet Anemos.

Mastiek verstevigende gezichtscrème

Anemos maakt verzorgingsproducten die zo natuurlijk mogelijk zijn. Vaak worden natuurlijke ingrediënten (kruiden) van het eiland zelf gebruikt. Op Chios groeien namelijk veel kruiden, maar ook de typische Chiotische mandarijnen. De tandpasta bevat bijvoorbeeld kamille, munt of mandarijn van het eiland. Ook de natuurlijke zeep bevat lokale kruiden.

Het bedrijf was één van de eerste die de potentie van mastiek begreep. Het heeft meerdere primeurs op haar naam staan. Zoals de eerste zeep met Chios mastiek, maar ook de eerste tandpasta met mastiek. En tevens het eerste mondwater en zelfs de eerste frisdrank met deze unieke hars. En nog veel meer.

Anemos werkt samen met de beste (internationale) cosmetica experts om met de beste ingrediënten de beste formules te maken. Hierbij vermijden zij voor zover mogelijk het gebruik van (goedkope) chemische stoffen. Met name als er een natuurlijk alternatief bestaat. Of waarvan bekend is dat ze irriterend zijn of  ervan “verdacht” worden problemen te kunnen geven.

Duidelijk over wat er in zit

Over de ingrediënten van de producten van Anemos doen we niet geheimzinnig. Op onze website vindt u van alle producten de officiële INCI-lijst, een accuraat overzicht van alle bestanddelen. In het Engels, zoals het hoort en waardoor vage vertalingen niet tot verwarring kunnen leiden. Sommige leveranciers en winkels tonen alleen de werkzame stoffen, maar “vergeten” te vermelden dat er minder fraaie stoffen als propyleenglycol of SL(E)S worden gebruikt Op veel websites is ook geen INCI-lijst te vinden. Pas na aanschaf van het product valt op de verpakking te lezen wat er écht in zit! Nu Chios mastiek steeds bekender wordt verschijnen er meer merken met steeds mooiere verhalen.

De producten zijn qua bestanddelen volledig up-to-date. In de gezichtscrèmes worden bijvoorbeeld hyaluronzuur en allantoïne gebruikt. Bijvoorbeeld in de zonnebrandcrème doen de nieuwste UVA en UVB filters hun werk, en geen nano-metaaldeeltjes. Op veel producten staat op de verpakking een percentage van de ingrediënten met een natuurlijke oorsprong (natuurlijkheid). Bijvoorbeeld op de shampoos, waar dit percentage tot 97,6 oploopt.