Chios Mastiek

Chios mastiek (mastiha of masticha)

Reeds vele eeuwen geprezen door de Grieken, maar vrijwel onbekend in Nederland: Chios Mastiek (in het Grieks: Chios mastiha, of masticha en in het Engels: mastic).

Chios mastiek

Wat is Chios mastiek?

Chios mastiek is de hars van mastiekbomen die groeien op het Griekse eiland Chios. Overal ter wereld kunnen mastiekbomen groeien. Wij hebben deze bomen zelfs in onze achtertuin staan. Maar de mastiekbomen op het Griekse eiland Chios produceren een bruikbare hars. Doordat de combinatie van het klimaat en de bodem optimaal is kan de mastiekhars stollen. Dat stollen gebeurt alleen in het zuidelijke deel van het eiland.

Er is vaak geprobeerd de hars ook op andere plaatsen in de wereld bruikbaar te maken, ook op het noordelijk deel van Chios, maar dat is tot op heden nooit gelukt. Veel inwoners van het eiland zijn betrokken bij de teelt van de mastiekbomen.

De hars beschermt de mastiekboom, omdat het helpt de boom te verdedigen tegen bacteriën en schimmels.

Is mastiek bijzonder?

De Chios mastiek hars is dus heel bijzonder en het is een uniek product van Chios.

Feitelijk is het oogsten van de mastiek nog hetzelfde als duizend jaar geleden. Het is veel handwerk om de hars te oogsten en geschikt te maken voor verdere verwerking. Er is sprake van een heuse mastiek-cultuur. Zelfs de huizen zijn uniek en hebben een uiterlijk die ook al uniek in de wereld is. Mastiek is voor de Chioten van groot belang. Zo’n 5.000 mensen “zitten” in de mastiek. Dat is een groot deel van het totaal aantal inwoners van Chios!
Om die redenen is het in 2014 door UNESCO op de lijst van werelderfgoederen geplaatst. De Europese Unie heeft de mastiek van het Griekse eiland al veel langer erkend als Protected Destination of Origin (PDO).

Op Chios is zelfs een fraai Mastiek museum te vinden, helemaal gericht op de mastiek!

In de hars zit vooral triterpeen en myrceen. Er zijn met wat speuren heel wat websites die schrijven over Chios mastiek, zoals mens-en-gezondheid.infonu.nl. Zoek in het zoekveld op de site naar “mastiekboom” en er verschijnt veel achtergrond informatie.

Uiteraard is ook de Mastic Growers Association een goed bron voor heel veel informatie.

Wat kun je ermee?

Chios mastiek (mastiha) is al duizenden jaren een veelzijdig product. In de oudheid werd het gezien als een natuurproduct met gunstige effecten op onze gezondheid. Dat effect leek het hebben op de spijsvertering (men maalde de hars tot poeder), de huid, tanden en tandvlees. Gedurende vele eeuwen zijn er steeds meer toepassingen bijgekomen. Naast gebruik in talrijke zalven en crèmes wordt Chios mastiek nu ook gebruikt in voedingssupplementen.

Daarnaast kent Chios mastiek (Chios mastiha) nog veel meer toepassingen. Het is namelijk een ingrediënt in talrijke Griekse gerechten. Het heeft een unieke smaak die tussen dennenhars en bieten ligt (dat vinden wij). Men gebruikt het bijvoorbeeld in het Griekse kerst- en paasbrood. De Griekse kerk gebruikte het als (de eerste) wierook. Ook in de in de medische wereld kent men Chios mastiek. Sommige verbanden bevatten mastiek en het wordt gebruikt bij het “lijmen” van organen na operaties.

De positieve werking op onze huid, ons gebit en in onze darmen en maag is niet alleen al door Hippocrates en Dioscorides genoemd (vele eeuwen geleden!), maar wordt al eeuwen onderkend door mensen uit de omgeving van Chios. Niet voor niets hebben in het verleden de Turken tijdens hun strijdtochten Chios meermaals ontzien.

Heeft die eeuwen oude traditie gelijk?

Er bestaan heel veel studies naar de werking van mastiek. Het is jammer dat binnen Europa maar weinig bestaat (in Nederland zelfs helemaal niets), uitgezonderd een paar onderzoeken in Griekenland.

Daarentegen is buiten Europa heel veel voorhanden. Op de officiële wetenschapssite van de Amerikaanse overheid is vrijwel alles te vinden over Chios mastiek. Via deze link verschijnen op de eerste paar bladzijden artikelen over Chios mastic (Engelstalig). Tik op hun site in het zoekveld “Chios Mastic” in en er verschijnen nog meer relevante artikelen. Het traditionele gebruik van de mastiekhars is via deze link te lezen.

Een “gratis” natuurproduct

Omdat er in Europa maar weinig onderzoeksresultaten over Chios mastiek zijn te vinden, is het misschien wel zeer opmerkelijk dat in 2015 de EMA (het Europees Medisch Agentschap) besloten heeft Chios Mastiek het predicaat “Traditioneel kruidengeneesmiddel” (HPMC) te geven. Mastiek is feitelijk een “gratis” product dat nota bene gewoon uit een boom komt!

Het officiële EMA rapport beschrijft uitvoerig (vertaald uit het Engels en geciteerd):
….- De antibacteriële werking tegen vorming en vermindering van aanwezige tandplak…
– …De antibacteriële werking tegen de H. pylori bacterie.
..
– …Recente studies (Dabos et al. 2010i;) hebben aangetoond dat CMG verlichting biedt bij brandend maagzuur bij mensen die lijden aan gastro-oesofageale refluxziekte (GERD)...
– …Een effectieve werking bij verstoringen in het spijsverteringssysteem…
– …Een effectieve werking bij de genezing van wondjes en ontstekingen van de huid…
Per saldo krijgt de 100% pure Chios Mastiek 2 indicaties:
– …Traditioneel kruidengeneesmiddel dat wordt gebruikt bij milde dyspeptische aandoeningen…
– …Traditioneel kruidengeneesmiddel dat wordt gebruikt voor de symptomatische behandeling van lichte ontstekingen van de huid en als hulpmiddel bij het genezen van kleine wonden….

Dit is niet slecht voor een “gratis” natuurproduct! Echter, veel andere vermeende voordelen van pure Chios mastiek zijn in ons deel van de wereld (nog) niet “officieel” bewezen. Er vindt nu nog veel meer onderzoek plaats. Er verschijnen steeds meer wetenschappelijke studies naar Chios mastiek en er verschijnen ook steeds meer toepassingen.

Technische achtergronden

Er bestaan heel veel studies naar de werking van mastiek. Het is jammer dat binnen Europa maar weinig bestaat (in Nederland zelfs helemaal niets), uitgezonderd een paar onderzoeken in Griekenland.

Gelukkig zijn er genoeg “technische” documenten te vinden over de samenstelling en de veiligheid bij gebruik:

Daarentegen is buiten Europa veel meer voorhanden over (mogelijke) toepassingen van Chios mastiek. Op de officiële wetenschapssite van de Amerikaanse overheid is vrijwel alles te vinden over Chios mastiek. Via deze link verschijnen op de eerste paar bladzijden artikelen over Chios mastic (Engelstalig). Tik op hun site in het zoekveld “Chios Mastic” in en er verschijnen nog meer relevante artikelen. Het traditionele gebruik van de mastiekhars is via deze link te lezen.

Chios Mastiek is populair

In een ouder Amerikaans document: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5566908/ staat veel wetenschappelijke onderbouwing van de werking van Chios mastiek (Chios mastiha). Het artikel gaat met name in op de antibacteriële werking van componenten van Chios mastiek. Veel fabrikanten van producten met Chios mastiek baseren daarop o.a. dat het antibacterieel werkt, antischimmel en een antioxidant is.

Chios mastiek zit steeds vaker in gezichtscrèmes, waarin het voor een strakke en gladde huid zal moeten zorgen. In Frankrijk heeft een recensent Chios mastiek de “natuurlijke botox” genoemd. Het is ook steeds vaker te vinden in mondproducten, zoals tandpasta en mondwater. En de laatste paar jaar komen er zo’n beetje per maand leveranciers bij die Chios mastiek (vaak geen 100%) verkopen als voedingssupplement.

En nu maar hopen dat er genoeg mastiekbomen zijn om aan de enorme vraag (ook uit het Midden-Oosten, Rusland en de Verenigde Staten) te voldoen!

Chios mastiek (mastiha) bij WA Products

Bij ons vindt u uitstekende persoonlijke verzorgingsproducten met Chios mastiek. In 2013 kregen we het idee, na enkele malen op Chios zelf de (producten met) mastiek gezien en geprobeerd te hebben, Nederland kennis te laten maken met mastiek. Het was in die tijd nog vrijwel geheel onbekend.
We hebben een fabrikant gezocht én gevonden die de mastiek met “eerbied” behandelt. Die fabrikant heet Anemos.

Mastiek verstevigende gezichtscrème

Anemos maakt verzorgingsproducten die zo natuurlijk mogelijk zijn. Vaak worden biologische ingrediënten (kruiden) van het eiland zelf gebruikt. Op Chios groeien namelijk veel kruiden, maar ook de typische Chiotische mandarijnen. De tandpasta bevat bijvoorbeeld kamille, munt of mandarijn van het eiland. Ook de natuurlijke zeep bevat lokale kruiden.

Het bedrijf was één van de eerste die de potentie van mastiek begreep. Het heeft meerdere primeurs op haar naam staan. Zoals de eerste zeep met Chios mastiek, maar ook de eerste tandpasta met mastiek. En tevens het eerste mondwater en zelfs de eerste frisdrank met deze unieke hars. En nog veel meer.

Anemos werkt samen met de beste (internationale) cosmetica experts om met de beste ingrediënten de beste formules te maken. Hierbij vermijden zij voor zover mogelijk het gebruik van (goedkope) chemische stoffen. Met name als er een natuurlijk alternatief bestaat. Of waarvan bekend is dat ze irriterend zijn of  ervan “verdacht” worden problemen te kunnen geven.

Duidelijk over wat er in zit

Over de ingrediënten van de producten van Anemos doen we niet geheimzinnig. Op onze website vindt u van alle producten de officiële INCI-lijst, een accuraat overzicht van alle bestanddelen. In het Engels, zoals het hoort en waardoor vage vertalingen niet tot verwarring kunnen leiden. Sommige leveranciers en winkels tonen alleen de werkzame stoffen, maar “vergeten” te vermelden dat er minder fraaie stoffen als propyleenglycol of SL(E)S worden gebruikt Op veel websites is ook geen INCI-lijst te vinden. Pas na aanschaf van het product valt op de verpakking te lezen wat er écht in zit! Nu Chios mastiek steeds bekender wordt verschijnen er meer merken met steeds mooiere verhalen.

De producten zijn qua bestanddelen volledig up-to-date. In de gezichtscrèmes worden bijvoorbeeld hyaluronzuur en allantoïne gebruikt. Bijvoorbeeld in de zonnebrandcrème doen de nieuwste UVA en UVB filters hun werk, en geen nano-metaaldeeltjes. Op veel producten staat op de verpakking een percentage van de ingrediënten met een natuurlijke oorsprong (natuurlijkheid). Bijvoorbeeld op de shampoos, waar dit percentage tot 97,6 oploopt.

Webshop Contact