SLS en SLES

SLS en SLES

Het juiste verhaal SLS en SLES. Sodium Lauryl Sulphate, Sodium Laureth Sulphate en Sodium Lauroyl Sarcosinate.

Zowel Sodium Lauryl Sulphate (SLS), Sodium Laureth Sulphate (SLES) als Sodium Lauroyl Sarcosinate zijn surfactants (of oppervlakte actieve stoffen). Surfactants zijn stoffen die in combinatie met water gebruikt kunnen worden om olie of vet op te lossen. Je kunt met surfactants je huid dus reinigen. Doordat surfactants de oppervlakte spanning verlagen, produceren ze schuim en maken ze producten beter smeerbaar. Het grote nadeel van surfactants is dat ze buiten talg en vuil ook makkelijk het natuurlijke huidvet kunnen oplossen. Daardoor kan de barrièrefunctie van de huid verstoord worden en kun je last krijgen van een droge, schilferige en vochtarme huid.

Sodium Lauryl Sulphate (SLS)

Ondanks alle negatieve berichten over Sodium Lauryl Sulphate is er geen bewijs dat het kankerverwekkend of toxisch is. Sodium Lauryl Sulphate is wel de absolute koning op het gebied van huidirritatie. Het werkt zo irriterend dat men deze stof nu standaard gebruikt om kleine stukjes huid te irriteren zodat daarna het kalmerend effect van nieuwe cosmetische ingrediënten gemeten kan worden. Sodium Lauryl Sulphate maakt al in een hele lage concentratie de buitenste huidlaag stuk. Het wordt daarom ook wel eens gebruikt om andere werkzame stoffen dieper in de huid te laten dringen.
Concluderend is Sodium Lauryl Sulphate (of Sodium Dodecyl Sulfate) echt een stof die je zou moeten vermijden. Helaas wordt het door producenten toch nog wel eens gebruikt. Het is namelijk een heel goedkoop ingrediënt is en geeft veel schuim.

En Sodium Laureth Sulphate (SLES)?

Veel mensen verwarren Sodium Lauryl Sulphate met Sodium Laureth Sulphate. Sodium Laureth Sulphate is net als Sodium Lauryl Sulphate een surfactant maar werkt veel minder irriterend. Ook deze stof wordt aan producten toegevoegd om producten te laten schuimen. Toch moet je met een gevoelige huid uitkijken voor Sodium Laureth Sulphate. Of het je huid daadwerkelijk irriteert hangt erg af van de concentratie die in het product zit en of er terugvettende oliën aan het product toegevoegd zijn. Een goede stelregel is dat als je huid strak aanvoelt na het wassen het product voor je huid te heftig is.

En Sodium Lauroyl Sarcosinate?

Sodium lauroyl sarcosinate is niet potentieel toxisch of schadelijk. Het is ook niet mutageen, irriterend en veroorzaakt geen overgevoeligheid, ondanks dat ook deze stof gebruikt kan worden om andere stoffen dieper in de huid te kunnen laten doordringen.