SLS en SLES

SLS en SLES

Het juiste verhaal SLS en SLES. Sodium Lauryl Sulphate, Sodium Laureth Sulphate en Sodium Lauroyl Sarcosinate.

“Dringt diep in de huid”. Dit is een stukje tekst dat regelmatig terugkeert in reclame voor persoonlijke verzorgingsproducten. Maar stoffen kunnen niet zomaar in de huid doordringen. Gelukkig maar.

Daarnaast zien we ook super schuimende shampoos en douchegels in reclamefilmpjes. Het lijkt erop dat alleen iets dat heel erg schuimt goed kan reinigen.

Dankzij de hulp van bepaalde stoffen is het echter wel mogelijk om door de barrière van de huid te komen. Deze stoffen noemen we detergenten of surfactanten. Deze stoffen verlagen de oppervlaktespanning en zorgen daardoor voor lekker veel schuim. Detergenten helpen bij een grondige schoonmaak, vrijwel alles komt los. Helaas ook stoffen in onze huid die daar juist moeten blijven. Sommige detergenten ontvetten dusdanig dat na gebruik de huid (erg) strak aanvoelt. Dat is dan niet goed.

Vaak wordt als detergent een sulfaat gebruikt. Er zijn diverse sulfaten die toepasbaar zijn en meestal worden die SLS genoemd. Er is echter verschil tussen die sulfaten. Niet allemaal zijn ze zo slecht. Daarom volgt hieronder een korte beschrijving van de 3 meest gebruikte detergenten.

Sodium Lauryl Sulphate (SLS)

Sodium Lauryl Sulphate was vroeger de meest gebruikte detergent. Er is heel veel over geschreven en dan vooral over de slechte eigenschappen. Een feit is dat SLS de huid uitdroogt. Het beschadigt de huid en daardoor ontstaan huidschilfers. Veel mensen die denken dat ze last van roos hebben, hebben feitelijk last van droge huidschilfers. Dit is dan veroorzaakt door (goedkope) shampoo met veel SLS. Het is echter niet bewezen dat SLS giftig of zelfs kankerverwekkend is. Gelukkig wordt deze stof steeds minder toegepast.

En Sodium Laureth Sulphate (SLES)?

Sodium Laureth Sulphate is de betere broer van Sodium Lauryl Sulphate. SLES is net als SLS een detergent en zorgt ook voor flink wat schuim. SLES is veel milder en biedt een prima compromis tussen reiniging en uitdroging. Weinig mensen krijgen last van huidirritatie door SLES. Maar mensen met een (heel) gevoelige huid kunnen deze stof beter vermijden.
SLS en SLES worden vaak in één adem genoemd. Als mensen het over sulfaten hebben dan hebben ze het meestal over SLS en SLES. Net als bij zijn slechte broertje hangt het uiteraard helemaal van de samenstelling van het verzorgingsproduct af in hoeverre het je huid uitdroogt of irriteert.

En Sodium Lauroyl Sarcosinate?

Sodium lauroyl sarcosinate is niet giftig of schadelijk. Het is ook niet irriterend en veroorzaakt geen overgevoeligheid, ondanks dat ook deze stof kan worden gebruikt om andere stoffen dieper in de huid te kunnen laten doordringen.