Griekse wijn

Nieuw bij WA Products: heerlijke Griekse wijn.
Op verzoek van enkele van onze klanten leveren wij vanaf nu Griekse wijn. Wij denken dat het een goede aanvulling is op onze andere authentiek Griekse producten. We beginnen met een beperkt aantal uit twee (bekende) wijnstreken.

Allereerst voeren wij twee wijnen (een droge rode en een droge witte) van het wijnhuis Papaioannou uit de Pelopennoses. Dit is het gebied waar de bekende Griekse wijn Nemea vandaan komt. Nemea is ook de naam van een officiële wijnstreek. Net als bij Franse wijn krijgt ook hier de wijn de naam van het gebied waar de druif vandaan komt. Als de “Nemea” druif uit een andere streek komt, mag de wijn dus niet Nemea heten, maar hoeft dan niet minder goed of lekker te zijn! Daarnaast leveren we een frisse rosé uit Evia (Euboea).

Griekse wijn

Veel Griekse wijn

Er komt heel veel wijn uit Griekenland. Dat komt voor een groot deel door de ligging en het klimaat. Maar daarnaast is ook de grond prima voor de druiven planten. De zachte grond bevat namelijk veelal de juiste hoeveelheid kalk. De oude Grieken, duizenden jaren geleden, maakten al wijn. Door invallen van de Ottomanen is de wijnproductie pas na de tweede wereldoorlog weer hersteld. Er zijn daarom heel veel relatief nieuwe wijnhuizen te vinden, bijna overal in Griekenland. De smaak en kwaliteit van Griekse wijn wordt steeds meer ontdekt en erkend. Zelfs sterren restaurants hebben inmiddels Griekse wijn op hun wijnkaart staan.

Omdat er zo veel aanbod is moesten we kiezen. Wij hebben ons laten leiden door onze eigen smaak. Over smaak valt niet te twisten, maar gelukkig zijn er veel meer mensen die “onze” wijn lekker vinden. Daarnaast is het voor ons van belang dat een wijnhuis met respect voor de natuur werkt, zoals van Papaioannou.

Wij bieden vooralsnog een rode, een witte en een rosé wijn aan. Op termijn zal het aanbod Griekse wijn verder groeien.

Griekse wijn van Papaioannou

Dit wijnhuis bestaat al sinds 1876 en is één van oudste van Griekenland. Thanasis Papaioannou gaat ervan uit dat wijn zijn unieke kenmerken moet behouden. Deze kenmerken komen van de druivensoort en de ligging van de wijngaard(en). Daarnaast vindt hij dat de wijnbouw in een biologisch evenwicht met de omgeving moet plaatsvinden.
De familie heeft wijngaarden in privébezit op verschillende locaties van Nemea. Daardoor kunnen diverse soorten druiven in een optimaal eco systeem groeien. Hierdoor komt uit ieder druiven soort het best mogelijke.

Papaioannou Roditis Sauvignon

De zoon van de heer Papaioannou, George, is een oenoloog. Hij zet de traditie voort en is even creatief actief in zijn eigen wijngaarden als in de moderne wijnmakerij in het oude Nemea. Het doel van vader en zoon is de voortdurende verbetering van hun wijnen. Maar ook het handhaven van hoge normen m.b.t. hygiëne. Tevens schuwen ze niet te experimenteren met nieuwe soorten wijn.

De totale grootte van de wijngaarden is 57 hectare. Dankzij de verschillende percelen, verdeeld over meerdere gebieden in de omgeving van Nemea, kunnen diverse soorten druiven perfect gedijen.
Door de lange praktische ervaring en kennis van de druiven soorten bewijst het wijnhuis pure kwaliteit te kunnen bieden.

U vindt de Griekse wijnen van dit wijnhuis in veel restaurants over de hele wereld. Daarnaast hebben ze heel veel internationale prijzen gewonnen.

Kwaliteit wijn van Petriessa

Ook uit Evia (Euboea) komt veel goede wijn. De wellicht meest bekende Griekse wijn, Retsina, komt oorspronkelijk uit Evia.

Maar ook andere druiven voelen zich daar thuis. Daarom komen er veel soorten wijn uit Evia. Het is een eiland ten noorden van het vasteland en het op één na grootste eiland van Griekenland. Feitelijk heet het eiland Euboea, maar Evia is een stuk eenvoudiger uit te spreken.

Makri Lithari rose

Het Griekse wijnhuis Petriessa maakt diverse rode en witte wijnen en ook heerlijke rosé.
Twee vrienden bezitten het landgoed Petriessa, 150 hectare groot. Zij beheren hun wijngaard in de zone Ritsona met veel liefde voor goede wijn. Zij verbouwen zo’n 9 druiven rassen. Niet alleen de inheemse rassen, maar bijvoorbeeld ook Syrah en Merlot.


Hun wijnmakerij, in het zuiden van het eiland, maakt jaarlijks 150.000 flessen wijn. Zij maken hun wijn nog op de klassieke wijze en zijn trots op het resultaat. Dit is Griekse wijn die hoog scoort bij wijnkenners.

Griekse wijn bestellen bij WA Products

Omdat wij pas zijn begonnen met Griekse wijn, leveren wij het voorlopig met een flinke korting. Daarnaast kunt u max. 6 flessen bestellen. Dit doen we om het transport relatief eenvoudig en betaalbaar te houden. Mocht u grotere aantallen willen hebben, dan kunt u altijd even bellen of mailen met ons voor een oplossing. Bijvoorbeeld om uw bestelling bij ons op te halen.