Wat is Mastiek

Antwoord op de vraag: “Wat is Mastiek”

Het is de hars van mastiekbomen die groeien op het Griekse eiland Chios. Een heel kort antwoord op de vraag “wat is mastiek”. Maar mastiek (in het Grieks: Chios mastiha, of masticha) is heel bijzonder!

wat is mastiek

Wat is het dat mastiek zo bijzonder maakt?

De hars is zeer bijzonder omdat het helemaal vol zit met stoffen die goed voor ons zijn. Ook bijzonder is dat alleen de bomen op dat ene Griekse eiland bruikbare hars leveren. De hars stolt namelijk na een tijdje en daardoor kan het verwerkt worden. Dat kristalliseren gebeurt alleen op dat eiland. Er is vaak geprobeerd de hars ook op andere plaatsen in de wereld te laten kristalliseren, ook op het noordelijk deel van Chios, maar dat is tot op heden nooit gelukt. Veel inwoners van het eiland zijn betrokken bij de teelt van de mastiekbomen.

Omdat de hars zo bijzonder is en het een belangrijk product is voor de bevolking van Chios is het in 2014 door UNESCO op de lijst van werelderfgoederen geplaatst. Doordat het door UNESCO als immaterieel cultureel erfgoed wordt gezien is het een beschermd product. De Europese Unie heeft de mastiek van het Griekse eiland al veel langer erkend als Protected Destination of Origin (PDO).

Wat mastiek zo goed voor ons maakt!

Mastiek zorgt voor een gezond lichaam. Het houdt onze huid gezond, maar ook onze tanden en zelfs onze spijsvertering. Het houdt onze huid gezond omdat de hars zorgt voor een versneld huidherstel. Diverse huidproblemen worden opgelost met mastiek. Het helpt bij ontstekingen en bij de genezing van wondjes (ook brandwonden en verbranding door de zon), maar het vermindert ook rimpels. Men noemt het wel eens de “natuurlijke botox”.

Maar het is ook goed voor ons gebit en tandvlees. Mastiek is namelijk antibacterieel en doodt precies de bacteriën die tandplak veroorzaken. Zonder tandplak geen gaatjes en zijn er dus geen chemische stoffen nodig, zoals triclosan. Dat laatste wordt ook gebruikt in ontsmettende handzeep. Daar is dus een prima natuurlijk alternatief voor: handzeep met mastiek.

Wanneer de hars wordt vermalen tot een fijn poeder ontstaat een middel dat goed is voor onze darmen. Het wordt toegepast bij onder andere het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS). De mastiek brengt de (dikke)darm tot rust. Het poeder is ook als “maagpoeder” te gebruiken. In dat geval helpt het veel mensen bij brandend maagzuur. De hars bevat polyfenolen en Triterpenen. Deze bio actieve stoffen helpen o.a. een hoog cholesterol te verlagen.

Wat mastiek was in de historie

Hippocrates, vader van de geneeskunde, ontdekte 2500 jaar geleden dat Mastiek een uitstekend middel tegen maagpijn en griep is.
Dioscorides, arts, gebruikte het 2000 jaar geleden om de spijsvertering te bevorderen, het gebit mee te reinigen en ziek tandvlees te behandelen.
Soranus van Ephesus, Etius Medicus en Scribonius Largus gebruikten honderden jaren geleden Mastiek als remedie tegen talloze aandoeningen.
Mastiek olie werd en wordt wereldwijd gebruikt in zalven en crèmes tegen huidaandoeningen.
De universiteit van Nottingham heeft bewezen dan zelfs een kleine hoeveelheid Mastiek maagzweren kan genezen.

Traditioneel gebruik

Veel (deels traditioneel, deels bewezen) genoemde toepassingen en eigenschappen van mastiek zijn:

Antibacterieel en anti schimmel
Antiseptisch, desinfecterend
Werkt als een Antioxidant
Tegen puistjes en acne
Vermindert rimpels
Helpt bij brandwonden
Wondverzorging
Tegen tandvleesontsteking
Voorkoming van tandplak
Cholesterol verlagend
Goed voor diabetici
Bevordert de spijsvertering en helpt gasvorming te voorkomen
Stimuleert de werking van de lever (detox, ontgifting)
Vermindert (brandend) maagzuur
Brengt de darmen tot rust
Tegen maagzweren
Helpt bij lever cirrose
Wordt inmiddels ook ingezet bij de behandeling van prostaatkanker en wordt in de chirurgie toegepast als “lijm” bij operaties aan organen.

Het heden

Het aantal toepassingen is legio. Mastiek is niet alleen ideaal voor huid- en haarverzorging, maar ook voor gebitsverzorging. Het is een probaat middel tegen insectenbeten, eczeem, verbranding (inclusief zonnebrand). Maar het wordt ook toegepast voor de inwendige mens, zoals bij brandend maagzuur, bij het Prikkelbare Darm Syndroom en bij verlaging van cholesterol.

Het Europees Medicijnen Agentschap (EMA) heeft in 2015 mastiek officieel erkend als natuurlijk, traditioneel kruiden geneesmiddel. Daarbij is de helende werking op de huid benadrukt. Evenals de positieve werking op onze maag en darmen.

Nieuw is de toepassing van mastiek in gezichtscrèmes. De mastiek vermindert rimpels. Volgens het Franse instituut Eurofins ATS geeft mastiek in gezichtscrème een “botox effect”, maar dan zonder de nadelen en op een geheel natuurlijke wijze!

Kortom: een puur natuurlijk plantaardig middel dat reeds eeuwen wordt gebruikt bij de bestrijding van veel lichamelijke klachten en steeds meer in de belangstelling komt te staan.

Mastiek bij WA Products

WA Products levert de pure producten van Anemos. Deze fabrikant maakt verzorgingsproducten die zo natuurlijk mogelijk zijn. Hierbij kiest men altijd voor een natuurlijke variant van een bepaalde stof. Ongeacht de prijs. Daardoor zijn minder chemicaliën nodig. Vaak worden biologische ingrediënten van het eiland zelf gebruikt. Op Chios groeien veel kruiden, maar ook de typische Chiotische mandarijnen. De tandpasta bevat bijvoorbeeld biologische kamille, munt of mandarijn van het eiland. Ook de 100% natuurlijke zeep bevat lokale kruiden. Anemos was de eerste die de bruikbaarheid van mastiha op ons lichaam begreep. Zij hebben meerdere primeurs op hun naam staan. Zoals de eerste zeep met mastiek, de eerste tandpasta met mastiek en nog veel meer.
Lees HIER meer over de merken van deze fabrikant.

Eigenschappen en toepassingen

Als u nog meer wilt weten over wat mastiek is, klik dan HIER. Er zijn meerdere instellingen met een website die ingaan op de toepassingen en werkzame stoffen van Chios mastiek. Eén daarvan is naar onze mening bijzonder goed leesbaar. Dat is: mens-en-gezondheid.infonu.nl. Zoek in het zoekveld op de site naar “mastiekboom”, of “polyfenolen” en er verschijnt veel achtergrond informatie.

Hieronder vindt u enkele technische (onbewerkte, originele) documenten m.b.t. mastiek.

Mastic Uses, Benefits & Dosage
Mastic Gum Product Characteristics
Mastic_Gum_Technical_Specificatons_2013REV
Mijn eigen “vertaling van” de componenten, onder voorbehoud
Mastic Oil Technical Specifications
mastic gum allergen_statement_2014
Assessment report on Pistacia lentiscus L., resin (mastix) – EMA
Mastic through the ages (The Free Library)

Webshop Contact

Klik hier voor de disclaimer.