Gezonde Grieken

Gezonde Grieken sinds de oudheid

De oude Grieken wisten het al. Wat je eet is belangrijk voor je gezondheid. De Griekse keuken (eigenlijk een groot deel van de mediterrane keuken) schotelt veel gevarieerde gerechten voor. De oude Grieken waren al gezonde Grieken.

Vergeet even de goedkope “Rhodos” schotel van de doorsnee Hollandse Griek, bestaande uit uitsluitend diverse soorten doorbakken vlees, veel zout en een plakje tomaat. Maar denk wél aan in olijfolie bereide groenten en met olijfolie overgoten salades. En denk aan de verse vis, want de visserij staat nog steeds redelijk centraal daar. Denk vooral ook aan verse groenten en fruit, kruiden en specerijen.

De echte Griekse keuken is zuinig met koolhydraten. Bewerkt voedsel wordt zoveel mogelijk vermeden. Aan eiwitten geen gebrek, want een bescheiden hoeveelheid vlees, flink wat vis en zuivel zijn onderdeel van de Griekse maaltijd. Feitelijk zijn veel (moderne) gezond-eten-adviezen gebaseerd op recepten uit de Griekse keuken.

De gezonde oude Grieken waren dus al flink scheutig met olijfolie. Maar er zijn nog veel meer plantaardige voedingsmiddelen die goed voor de mens zijn. Ondanks de snelle digitale tamtam van vandaag de dag is een deel daarvan nog amper bekend bij ons in Nederland.

Deze pagina wordt in zijn geheel vernieuwd!

Webshop