Masticha

Masticha (mastiha)

Reeds duizenden jaren geprezen door de Grieken en de Turken, maar vrijwel onbekend in Nederland: Masticha (ookwel mastiha of Chios mastiha genoemd. In goeds Nederlands heet het Mastiek.

Masticha

Wat is masticha?

Het is de hars van mastiekbomen die groeien op het Griekse eiland Chios.

Is masticha bijzonder?

De hars is zeer bijzonder omdat het helemaal vol zit met stoffen die goed voor ons zijn. Ook bijzonder is dat alleen de bomen op dat ene Griekse eiland bruikbare en heilzame hars leveren. De hars stolt namelijk na een tijdje en daardoor kan het verwerkt worden. Dat kristalliseren gebeurt alleen op dat eiland. Er is vaak geprobeerd hars van dezelfde kwaliteit ook op andere plaatsen in de wereld te verkrijgen, ook op het noordelijk deel van Chios, maar dat is tot op heden nooit gelukt.

Veel inwoners van het eiland zijn betrokken bij de teelt van de mastichabomen. Omdat de hars zo bijzonder is en het een belangrijk product is voor de bevolking van Chios is het in 2014 door UNESCO op de lijst van werelderfgoederen geplaatst. Doordat het door UNESCO als  immaterieel cultureel erfgoed wordt gezien is het een beschermd product. De Europese Unie heeft de masticha (mastiek) van het Griekse eiland al veel langer erkend als Protected Destination of Origin (PDO).

Waarom is masticha dan zo goed voor ons?

Masticha zorgt voor een gezond lichaam. Het houdt onze huid gezond, maar ook onze tanden en zelfs onze spijsvertering. Het houdt onze huid gezond omdat de hars zorgt voor een versneld huidherstel. Diverse huidproblemen worden opgelost met masticha. Het helpt bij ontstekingen en bij de genezing van wondjes (ook brandwonden en verbranding door de zon), maar het vermindert ook rimpels. Men noemt het wel eens de “natuurlijke botox”.

Maar het is ook goed voor ons gebit en tandvlees. Masticha is namelijk antibacterieel en doodt precies de bacteriën die tandplak veroorzaken. Zonder tandplak geen gaatjes en zijn er dus geen chemische stoffen nodig, zoals fluoride of (nog erger) triclosan. Dat laatste wordt ook gebruikt in ontsmettende handzeep. Daar is dus een prima natuurlijk alternatief voor: handzeep met masticha.

Ook goed voor onze spijsvertering.

Wanneer de hars wordt vermalen tot een fijn poeder ontstaat een middel dat goed is voor onze darmen. Het wordt toegepast bij onder andere het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS). De masticha brengt de (dikke)darm tot rust. Het poeder is ook als “maagpoeder” te gebruiken. In dat geval helpt het bij brandend maagzuur. De hars bevat tevens plantensterolen. Plantensterolen helpen een hoog cholesterol te verlagen.

Is dat allemaal bewezen?

De positieve werking op onze huid, ons gebit en in onze darmen en maag is niet alleen al door Hippocrates en Dioscorides genoemd (vele eeuwen geleden!), maar wordt al eeuwen onderkend door mensen uit de omgeving van Chios. Niet voor niets hebben in de oudheid de Turken tijdens hun strijdtochten Chios ontzien.

Maar het echte bewijs is door de EMA (het Europees Medisch Agentschap) in 2015 geleverd door Chios Masticha het predikaat “Natuurlijk Kruiden Geneesmiddel” (HPMC) te geven. Met name de werking op de huid en onze maag en darmen zijn daarbij benadrukt. Momenteel lopen er nog veel meer onderzoeken. Naar verwachting wordt binnenkort ook officieel de cholesterol verlagende werking vastgesteld. Daarbij is het opmerkelijk dat dit laatste al in het mastiek museum op Chios als feit wordt verkondigd!

Masticha (Mastiha) bij WA Products

De “WA” in WA Products staat voor “Wat Anders”. In 2013 kregen we het idee, na enkele malen op Chios zelf de masticha (mastiha) gezien en geprobeerd te hebben, Nederland kennis te laten maken met masticha (mastiha). Wij waren de eerste met een breed assortiment mastiek producten. We werken samen met een fabrikant die de masticha met “eerbied” behandelt. Die fabrikant heet Anemos.

Anemos is de eerste fabrikant die de hars zeer breed heeft ingezet voor diverse producten. Dankzij topontwerpers in de farmacie maken zij zo natuurlijk mogelijke verzorgingsproducten. Vaak worden biologische ingrediënten van het eiland zelf gebruikt.

Op Chios groeien veel kruiden, maar ook de typische Chiotische mandarijnen. De tandpasta bevat bijvoorbeeld biologische kamille, munt of mandarijn van het eiland. Ook de 100% natuurlijke zeep bevat lokale kruiden. Anemos heeft talrijke primeurs op zijn naam staan, waaronder de eerste tandpasta met masticha (mastiek). Nog steeds de eerste de beste!

Ingrediënten

Over de ingrediënten van onze producten doen we niet geheimzinnig. Op onze website vindt u van alle producten de officiële INCI-lijst, een accuraat overzicht van alle bestanddelen. De producten zijn qua bestanddelen volledig up-to-date. In de gezichtscrèmes worden bijvoorbeeld hyaluronzuur en allantoïne gebruikt. Het gebruik van twijfelachtige stoffen wordt vermeden. Op veel producten staat op de verpakking een percentage natuurlijkheid. Bijvoorbeeld op de shampoos, waar dit percentage tot 97,6 oploopt.

Stoffen waarvan bekend zijn dat ze niet goed voor ons zijn worden niet gebruikt, zoals SL(E)S (sulfaten). Ook twijfelachtige stoffen, die bijvoorbeeld in andere werelddelen dan Europa zijn verboden, vind je bij ons niet.

Alle verzorgingsproducten zijn klinisch getest. Niets bevat dierlijke bestanddelen en niets is getest op dieren. Daardoor is vrijwel alles 100% geschikt voor veganisten.

Ook de gebruikte parfums zijn vrij van de bekendste allergenen. Hierdoor zijn vrijwel alle producten hypoallergeen.

Tenslotte zijn alle producten ontwikkeld voor een specifieke toepassing, zoals de shampoos. Deze zijn qua samenstelling allemaal anders. Dus hier geen commerciële trucjes met geur- en kleurstoffen.

De prijs

Dat brengt mij op de relatief eenvoudige flesjes, tubes en potjes. Deze verpakkingen zijn eenvoudig en voorzien van bescheiden labels en teksten. Het gaat immers om de inhoud! Bovendien gelooft onze fabrikant meer in kwaliteit dan markering. Dankzij beide feiten kunnen de producten voor eerlijke prijzen worden aangeboden.

Webshop Contact