Masticha

Mastiek van Chios

Men noemt de hars van de Pistacia lentiscus, variatie “Chia”, masticha, of mastiha. In het Nederlands noemen we het mastiek.
Masticha lijkt sterk op het Italiaanse woord voor kauwen: “masticare”. En dat is precies zoals de hars al eeuwen in gebruik is: om op te kauwen, zoals kauwgom. Ooit is in Nederland de vertaling “mastiek” gekozen.

Dat was al eeuwen geleden, toen de mastiekhars een belangrijk ingrediënt was van vernis. Veel oud Nederlandse kunstschilders gebruikten vernis met masticha.

Maar restaurateurs gebruiken het nu nog steeds bij reparaties van oude olieverf schilderijen.

De Pistacia Lenstiscus is een grote en volle struik, bijna zo groot als een boom. En zoals de naam al doet vermoeden is deze familie van de pistache.

De mastiekbomen kunnen overal groeien, zelfs in Nederland! Maar alleen de variant Chia levert de hoge kwaliteit en veelzijdige mastiekhars.

De variatie “Chia”, komt overigens van de naam van het eiland waar deze variant veel voorkomt, Chios. Op Chios, en dan met name in het zuiden, zijn het klimaat en de bodem optimaal voor die variant.

Vandaar dat de échte en beste mastiekhars alleen uit het zuiden van Chios komt. Chios masticha is een streek product met beschermde oorsprongsbenaming (BOB). Chios masticha komt dus altijd uit Chios.

De kwaliteit wordt gegarandeerd door de Mastic Growers Association op Chios. Dat kan omdat vrijwel alle telers hun mastiek aan deze associatie leveren.

Toepassingen van Chios mastiek

Reeds duizenden jaren geleden ontdekte men de voordelen van Chios masticha. Het bleek bij te dragen aan een goede spijsvertering.

Zalfjes met masticha bleken goed voor de huid en het kauwen op de gestolde stukjes hars hielp om witte en sterke tanden te houden.

Eeuwen geleden ging men er allerlei middeltjes mee maken die goed bleken te helpen. De historische (Griekse) grondleggers van de geneeskunde noemden al de kracht van Chios mastiek.

Reeds eeuwen geleden werden heel veel positieve eigenschappen aan masticha toegekend. Zo zou het een antibacteriële (betreffende de tandplak-bacterie Fusobacterium en maag-bacterie Helicobacter pylori) werking hebben.

Ook zou het een antioxiderende, antischimmel en ontstekingsremmende werking hebben. Maar er zijn nog veel meer eigenschappen aan mastiek toegekend.

De meeste daarvan zijn historisch en hebben betrekking op het traditionele gebruik ervan. Maar dat het bijdraagt aan het behoud van een mooie huid, een goede maag- en darmwerking én een goede mondhygiëne is inmiddels wel bewezen.

Onlangs erkende zelfs de EMA dat mastiek een natuurproduct is met positieve invloed op de spijsvertering en de huid.

Inmiddels is masticha een erkend natuurproduct in de medische wereld. Men ontdekt steeds meer eigenschappen en het aantal toepassingen neemt nog steeds toe.

Mede daarom staat er op Chios een onderzoekscentrum dat onderzoek doet naar de vele mogelijkheden van mastiek. Tevens is er een fraai museum op Chios te vinden dat alle aspecten van mastiek toont en uitlegt.

Er zijn veel artikelen te vinden over mastiek, zoals dit (nuchtere) artikel van de New York Times.

Een verhaaltje over de teelt en oogst van Chios masticha

Masticha

Lees HIER alles over de cultivering van Chios mastiek.

Pure Chios masticha en producten met masticha kopen

Wij leveren de 100% pure Chios mastiek in de vorm van de gestolde druppels hars (de tranen). Maar ook tot poeder gemalen hars. Dit poeder kunt u niet overal kopen.

Het is relatief duur en onder invloed van hoge temperatuur kan het gaan plakken. Het is immers een hars.
Dit poeder is sinds enkele jaren steeds meer te vinden in voedingssupplementen.

Maar niet vaak in de 100% pure vorm. Veelal mengt men de Chios masticha met (goedkopere) stoffen tegen klonteren. Of men stopt het in capsules, waardoor de klontering niet opvalt.

Echter, mastiek moet zich goed in de maag kunnen verspreiden om optimaal effect te hebben. Daarom is 100% (los) poeder de beste keuze.

Bovendien kunt u alleen het pure poeder gebruiken om mee te koken. Of zelfs als grondstof gebruiken voor een klassieke vernis.

Anemos, de pionier op het gebied van Chios mastiek

Wij verkopen de originele verzorgingsproducten met masticha van Anemos. Deze fabrikant, op Chios, heeft veel primeurs op zijn naam staan. Bijvoorbeeld de eerste tandpasta en zeep met mastiek.

Hun producten zijn zo natuurlijk mogelijk. Zij vermijden (goedkope) chemische stoffen als er een natuurlijk alternatief bestaat, ook als daarvan de prijs hoger is.

Op onze site vindt u bij ieder product de INCI-lijst. Dat zijn alle bestanddelen op volgorde van hoeveelheid. Veel aanbieders van verzorgingsproducten (ook die met masticha) noemen alleen een paar goede stoffen.

Bij ons kunt u dus voor aanschaf een goed overwogen keuze maken.

Daardoor zouden hun producten een stuk duurder moeten zijn. Anemos is puur Grieks en puur Chios. Door hun trots zijn ze tevreden met een bescheiden marge.

Wij zijn een grote fan van Chios en Anemos. Daarom houden wij ook de prijzen bewust laag!