Andere merken Mastiekproducten

Ingrediënten bij andere merken mastiekproducten.

Uiteraard zijn er andere merken met mastiekproducten. Sommige zijn prima en heel goed vergelijkbaar met die van onze leverancier. Die van ons is de fabrikant Anemos, uit Chios. Dit is één van de eerste bedrijven die mastiek als basis voor diverse producten is gaan gebruiken. Ze hebben diverse primeurs op hun naam staan, zoals de eerste zeep met mastiek, de eerste tandpasta met mastiek. En nog veel meer.

Helaas zijn er ook merken die puur om marketing redenen “mastiek” (Chios mastiha, masticha, Chiosmastiha, of mastic) als ingrediënt noemen. Dat komt vooral doordat de EMA in 2015 mastiek als natuurlijk kruiden geneesmiddel heeft erkend. Daarbij is met name de geneeskrachtige werking op de huid benadrukt.

De producten van deze merken vallen relatief eenvoudig door de mand als de INCI-lijst (de lijst met ingrediënten achterop de verpakking) nader wordt bekeken. De INCI-lijst moet (wettelijk verplicht) in volgorde van hoeveelheid alle ingrediënten tonen, in het Engels. Helaas is een truc hierbij mogelijk. Als er meerdere stoffen worden gebruikt met minder dan 1% dan is de volgorde daarvan niet verplicht. Zo kan het lijken dat er van een belangrijk ingrediënt méér aanwezig is.

Als mastiek (INCI naam: pistacia-lentiscus) dus tamelijk onderaan staat, dan is de hoeveelheid zo minimaal dat je je kunt afvragen of het enig effect heeft.

Ook (fris)drank met mastiek is te koop. Een aantal merken gebruikt echter een smaakstof en géén pure mastiek. “Mast” van Anemos was de eerste mastiek frisdrank. Hierin zit wél pure Chios mastiek.

Andere merken mastiekproducten kunnen heel goed zijn. Helaas is er een aantal dat alleen profiteert van de toenemende belangstelling voor mastiek en weinig goeds te bieden heeft.

Sulfaten in andere merken mastiekproducten

Ook SLS (Sodium Lauryl Sulphate) en SLES (Sodium Laureth Sulphate) komen regelmatig voor in “natuurlijke producten” van andere fabrikanten. Zelfs in “volledig natuurlijke tandpasta”!

SLS en SLES zijn (goedkope) sulfaten die lekker schuimen en goed schoonmaken. SLS is één van de meest irriterende stoffen en veel mensen kunnen niet tegen SLES, waardoor ze een droge huid krijgen. Ook tandvlees droogt uit door tandpasta met (deze) sulfaten. Helaas zit SLES, of erger: SLS, nog steeds in tandpasta’s. Zelfs in dure, zogenaamd “natuurlijke”.

Ook hier is er weer een truc mogelijk. Veel mensen kennen inmiddels de nadelen van SLS en SLES. Dus gebruiken diverse fabrikanten Ammonium Lauryl Sulphate. Omdat je palmolie kunt gebruiken als basis, gebruiken steeds meer fabrikanten de term “….% ingrediënten van natuurlijke oorsprong”.  Het lijkt dan alsof er geen sulfaat in het product zit. Niets is minder waar. ALS ontstaat door een chemische bewerking en is wel degelijk een sulfaat. De moleculen zijn iets groter dan SLS of SLES, waardoor het minder kan irriteren. Maar het blijft een sulfaat dat de huid kan uitdrogen.

Dit geldt natuurlijk niet alleen voor producten met mastiek.

Propyleenglycol (en SL(E)S) in andere merken Mastiekproducten

Overigens zijn er ook webwinkels c.q. leveranciers/fabrikanten die beweren dat alle producten vrij zijn van bijvoorbeeld “propyleenglycol” (bestanddeel van antivries), maar kijk je op de INCI-lijst van diverse van hun producten, dan staat dat ingrediënt er wel degelijk tussen – en niet eens altijd onderaan de ingrediëntenlijst!

Propyleenglycol (E1520) is een oplosmiddel dat vaak “antivries” wordt genoemd. Bij proefdieren heeft dit bloedaandoeningen veroorzaakt. Het is merkwaardig genoeg zelfs (nog) niet verboden in onze levensmiddelen (zit soms ook in margarine!) en cosmetica. Uiteraard gaat het om de hoeveelheid van deze stof. De percentages worden op Europees niveau bepaald en zouden daardoor bij normaal gebruik niet schadelijk mogen zijn.

Natuurlijk?

Ander merken Mastiekproducten

Kijk ook uit met “natuurlijke zeep”. Ze zien er vaak heel mooi uit en ruiken soms heerlijk, maar ook hierin zit vaak propyleenglycol. Dit droogt de huid uit. Ook worden vaak allergene kleur- en geurstoffen gebruikt.

Op veel van onze producten staat het percentage natuurlijke ingrediënten. Onze gezichtscrèmes zijn voor minstens 95% natuurlijk en de shampoos en tandpasta’s scoren zelfs nóg hoger!

Anemos

Toen wij jaren geleden als één van de eerste in Nederland begonnen met producten met Chios mastiek zochten we een fabrikant. Die hebben we toen gevonden. Als officiële Nederlandse importeur/distributeur is WA Products trots op de samenwerking met Anemos. Alle producten zijn zo natuurlijk mogelijk van samenstelling, waarbij duurdere ingrediënten worden gebruikt. Daarin onderscheidt Anemos zich van veel andere fabrikanten van verzorgingsproducten (met of zonder mastiek), die vaak goedkopere en minder goede ingrediënten toepassen.

Bovendien werkt Anemos samen met de beste laboratoria en met de meest gerenommeerde cosmetica experts. Zo kunnen ze de beste partner kiezen voor ieder specifiek product.

Anemos is één van de eerste fabrikanten van een breed spectrum producten met mastiek. Met meerdere producten waren zij de eerste, zoals met mastiek zeep en tandpasta. Anemos maakt nauwelijks reclame en is daardoor niet zo bekend en al helemaal (nog) niet in Nederland. Zij geloven meer in kwaliteit dan marketing! Wij werken er hard aan om ze de bekendheid te geven die ze verdienen. Lees het interview met de eigenaar van Anemos in de Griekse Gids.

Laat u niet foppen door mooie (dure) flesjes en mooie woorden. Duurder is niet per definitie beter. Anemos heeft gekozen voor bescheiden flesjes en potjes.  En weinig geld wordt aan reclame besteed. Zo blijft de prijs binnen de perken!

WA Products houdt ook de prijs laag. Zelfs op het Griekse eiland Chios, de oorsprong van de mastiek (masticha –  mastiha) zijn de prijzen gelijk of niet veel lager. Ook wij geloven in de kwaliteit van onze producten en staan er dan ook 100% achter.