Arganolie wetenswaardigheden

Arganolie wetenswaardigheden.

Hier vindt u diverse arganolie wetenswaardigheden.

Toepassing van Arganolie

Een droge huid, schilfers, kloven, schrale babybilletjes, striae, pluizig of dof haar, gesprongen lippen, eczeem, zonnebrand, doffe nagels? Arganolie heeft een weldadige invloed, voedt en hydrateert, verzacht en stimuleert. De cosmetische arganolie laat geen kleffe laag op de huid achter en wordt heel snel opgenomen.
Het is aangetoond dat zelfs artritisklachten ten gevolge van verstijfde en pijnlijke gewrichten sterk worden verlicht dankzij de onverzadigde vetzuren in arganolie. Eén van de al genoemde researchprojecten liet zien dat arganolie de vorming bevordert van prostaglandine, een natuurlijke ontstekingsremmer die artritisklachten vermindert.
In toenemende mate blijken de beauty- en gezondheidseffecten van arganolie frappante resultaten op te leveren voor de kwaliteit van leven. Geen wonder dat het ‘Marokkaanse goud’ een steeds gewilder product wordt, zowel op de toilettafel als in de keuken.

arganboom

De betekenis van Arganolie

De Arganolie is een van de beste voorbeelden op aarde van een verbindingsschakel tussen plant, mens en dier. Deze drie populaties bezitten een immuunsysteem dat een leven lang ziekten afweert en gezondheid garandeert.
De Arganboom speelt een grote rol in het behoud van het evenwicht van deze drie populaties in het leven van de Berbers en daarmee ook in de harmonie van onze immunologische afweer.
Bij het unieke samenspel tussen mens, dier en plant in het zuidwesten van Marokko zijn alle aspecten van voeding en gezondheid nauw met elkaar verbonden.
Wat de Berberstammen in het zuidwesten al van oudsher als levenselixer gebruiken, dat de schoonheid bewaart en de gezondheid behoudt, is ondertussen ook voor mensen buiten Marokko interessant geworden.
De ongelofelijke effecten van Arganolie spreken niet alleen patiënten aan met huidproblemen zoals neurodermitis en psoriasis, maar ook iedereen die de celvernieuwende eigenschappen van de olie wil  ervaren.
Als men verschillende soorten olie zoals argan-, olijf- en zonnebloemolie met elkaar vergelijkt, vindt men enkel in arganolie schottenolen en spinasterolen, die tegenwoordig wereldwijd in het middelpunt van het wetenschappelijk onderzoek staan.

Wetenschappelijk onderzocht

Arganolie wordt op geneeskundig vlak als uiterst waardevol beschouwd, omdat het voor 80% uit onverzadigde vetzuren bestaat, antioxidanten en talrijke bestanddelen met een geneeskundige werking bevat.
De Marokkaanse professor in de biochemie Zubidah Charrouf van de Universiteit Rabat in Marokko heeft in arganolie aanzienlijke hoeveelheden tocoferol gevonden (620 milligram per liter).
Bovendien werden quercetine en myricetine ontdekt. Wetenschappers merken bovendien meer en meer de stereolen van de olie op vooral schottenol en spinasterol omdat ze in een unieke combinatie in arganolie aanwezig zijn.

De eigenschappen van Arganolie (Argania Spinosa)

Eeuwenlang is Arganolie al een heel belangrijk bestanddeel in de traditionele Marokkaanse leefwijze, in huid- haarverzorging en in voeding is het een, niet weg te denken, belangrijk natuurlijk levenselixer geworden.
Arganolie versterkt het afweersysteem van het lichaam en zorgt voor een gezonde huid. De Berbers ontdekten al vroeg, zonder de precieze inhoud stoffen te kennen, de bijzondere eigenschappen van  Arganolie. Tijdens de talrijke onderzoek reizen naar de Berber dorpen vertelden de plaatselijke bevolking en de Marokkaanse artsen steeds weer over de verrassende werkingen van Arganolie.

Door middel van talrijke onderzoekingen uitgevoerd door gerenommeerde Phytopfarmazeuten zoals Prof. Dr. Rachid Soulimani van de Mertz universiteit in Frankrijk, van Prof. Robert Owen van het Duitse kankeronderzoek centrum (DKFZ) in Heidelberg en van Professor Zoubida Charrouf, konden de traditionele eigenschappen van Arganolie in hun wetenschappelijke werken bewezen worden.

In vergelijk met olijfolie, amandelolie of koolzaadolie bezit Arganolie de allerhoogste concentratie aan natuurlijke, noodzakelijke vetzuren en linolzuren voor het lichaam.

Arganolie bezit een bijzondere vetzuren samenstelling die ongeveer te vergelijken is met sesamolie. De meeste vetzuren zijn de onverzadigde oliezuren (syn. Oleïnezuur C18:1, Omega 9) en de tweevoudige onverzadigde linolzuren (C18:2, Omega 6). Met  ongeveer 45% en 35% aandeel en het verzadigde vetzuur Palmitine (C16:0, 12% en Stearinezuur (C18:0, 5%). De Glycerine waarden in de Arganolie bestaan ongeveer uit 96% Triglycerine, 1,5% Diglycerine en vrije vetzuren en ook 0,3% monoglycerine. Het onverzeepbare aandeel in Arganolie bedraagt ca. 0,5-1,0% en bestaat hoofdzakelijk uit Caroteen (37%) Tocopherolen (8%), Sterolen( 20%) en Triterpenalcohol (20%) en bevat bovendien een belangrijke hoeveelheid aan biologisch, actieve secundaire plantenstoffen.

Squalen, in de meeste plantensoorten in geringe mate te vinden, is in Arganolie in een hoge concentratie voorhanden (320mg/liter).

Arganolie bevat meer  Tocopherolen als bv. olijfolie ( Arganolie 620mg/liter in vergelijk met olijfolie 320mg/liter). Vroeger werd Alpha-Tocopherol (75mg/liter) als de actiefste vorm van Vitamine E  gehouden, maar door vernieuwde onderzoekingen is de biologische waarde van Gamma-Tocopherol in Arganolie (75%) als een wezenlijk, belangrijker en effectiever antioxidant  als Alpha-Tocopherol aangetoond.

Artsen en wetenschappers zien steeds meer dat de Sterolen die in Arganolie voorhanden zijn heel belangrijk zijn, vooral Schottenol (48% aandeel van de Sterolen) en Spinasterolen (44% aandeel van de Sterolen).
Geen ander, tot nu toe bekende plantensoort, bevat een combinatie van deze opmerkelijke, verschillende Sterolen als Arganolie.
Arganolie bevat de viervoudige  Phenolische verbindingen Vanillinzuur, Ferulazuur, Tyrosol en Syringazuur in een totaalconcentratie van ca. 4mg/liter: dat is ongeveer de concentratie van de eenvoudige Phenolen in olijfolie.
Arganolie is vrij van melkbestanddelen ( melkeiwit en melksuiker) eivrij, zonder gluten en gist. Is geschikt voor diabetici, streng natriumarm en bevat geen aroma en conservering stoffen.
De koudgeperste Arganolie is een 100% puur, onbehandeld natuur product!

Marokkaans goud houdt vrouwen-coöperaties overeind

De vrouwen van de coöperatie wandelen in hun wapperende gewaden tussen de oude arganbomen, op zoek naar vruchten.Ze worden mekkerend begeleid door de geiten die, op zoek naar groene blaadjes en de olijfachtige vruchten, over de takken van de bomen lopen.
Arganboom met geiten

Onder de bomen liggen de arganvruchten die het bestaan voor deze vrouwen zinnig en waardevol maken. De volle manden gaan op de rug van een ezel naar hun coöperatie om er mee aan de slag te gaan. De kostelijke, goudgele arganolie die na een lang proces de coöperatie verlaat is bij uitstek een ambachtelijk product met een rijke historie. Veel lokale gemeenschappen in het zuidwesten van Marokko kunnen dankzij arganolie weer floreren.
Bij westerse consumenten is arganolie in de afgelopen jaren razendsnel populair geworden door de bijna ongelooflijke vitaliserende eigenschappen en culinaire kwaliteiten die deze olie heeft. Toch is de gezondheidsclaim van arganolie al vele eeuwen bij de lokale bevolking bekend: traditioneel krijgen pasgeborenen er als eerste voeding enkele druppels arganolie.

Zeldzaam

De gecompliceerdheid van het productieproces maakt arganolie zeldzaam en duur; het is één van de kostbaarste oliën ter wereld. De stekelige arganboom groeit weliswaar al zo’n 25 miljoen jaar op deze planeet, maar het huidige voorkomen beperkt zich tot het zuidwestelijk deel van Marokko, met naar schatting zo’n twintig miljoen bomen. Kennelijk is het hete en droge klimaat en de bodemgesteldheid van dit hooggelegen gebied ideaal voor deze stekelige boomsoort. Gemiddeld worden ze 175 jaar oud en hebben dan een stamomtrek van soms wel vijftien meter.

Symbiotisch

De Marokkaanse koning Mohammed VI zei onlangs nog ‘blij te zijn met de internationale interesse voor ons Marokkaanse Goud’. Volgens de koning houdt arganolie zijn volk gezond en daarom beschouwt hij de boom als ‘de innerlijke symbiose tussen mens, dier en plant’. Het kost de vrouwen van de coöperaties wel zo’n twintig uur handwerk om één liter arganolie te maken.
Na het verzamelen van de vruchten worden de harde noten stukgeslagen en de pitten in de zon te drogen gelegd. Na het roosteren (alleen voor de culinaire arganolie) en persen wordt de lauwwarme arganbrei uitgeperst. Naar schatting produceert Marokko elf miljoen liter arganolie per jaar, een prachtig voorbeeld van slow production.

Berber kraken noten

Pure levenskracht

De verbazingwekkende eigenschappen van arganolie manifesteren zich zowel in de geneeskracht als in de keuken. Verwachtingsvol hebben legio gezondheidswetenschappers van naam en faam zich gestort op arganolie.
Bij het onderzoeken van deze oliesoort openbaren zich steeds nieuwe ongekend positieve effecten op onze gezondheid.  Eén van de onderzoekers is professor Zoubida Charrouf, van de Universiteit van Rabat. Na veel research keerde ze vanuit Frankrijk terug naar haar vaderland om de productie van arganolie krachtig te gaan ondersteunen. Mede dankzij Charrouf heeft de emancipatie van vrouwen in Marokko een enorme impuls gekregen. “Het intrigeerde mij dat arganolie zoveel proactieve geneeskrachtige ingrediënten bevat en dat dit eigenlijk al eeuwen bekend is. Tot mijn verbazing werd de arganboom niettemin met uitsterven bedreigd. Dit gevaar is gelukkig geweken nu UNESCO de boom tot een beschermde soort rekent. Mede hierdoor kan veel nieuwe aanplant worden gerealiseerd en het oprukken van de Sahara worden tegengehouden.”