Arganolie wetenswaardigheden

Hieronder vindt u een aantal Arganolie wetenswaardigheden. Met daarin de eigenschappen en toepassingen van deze natuurlijke olie.

Productie

De productie van arganolie gebeurt nog steeds op traditionele wijze: met de hand of mechanisch.
Voordat uit de pitten van de vrucht arganolie gewonnen kan worden, moet heel wat werk verzet worden. Nadat de vruchten van de arganboom zijn volgroeid en losgelaten, worden ze door de plaatselijke bevolking geraapt en te drogen gelegd. Als de vruchten uitgedroogd zijn, worden de schillen handmatig verwijderd, zodat de noten overblijven. Deze noten hebben een zeer harde schil en worden stuk voor stuk handmatig met steenslagen gekraakt, totdat er uiteindelijk per vrucht 2 of 3 amandelvormige pitten overblijven. In deze pitten, die ook eerst weer moeten drogen voordat ze met een stenen handmolen vermalen worden, bevindt zich de Arganolie.
Het pitten maalsel wordt dan langzaam en onder toevoeging van een zeer kleine hoeveelheid water met hand gekneed. Op die manier scheidt de olie zich van de pit en blijft pure Arganolie over. Na uitvoerige en zorgvuldige filtering wordt alle Arganolie onmiddellijk opgeslagen in hoogwaardige roestvrijstalen vaten om verontreiniging of aanname van geur te vermijden.

Arganolie wetenswaardigheden – cosmetisch

Arganolie is een bijzonder effectieve beauty olie voor gezicht, haren, nagels en lichaam. De rijke samenstelling van cosmetische Arganolie heeft een weldadige invloed die de huid voedt en kalmeert. En daardoor helpt het om de veerkracht van de huid te herwinnen. Het dagelijks aanbrengen hydrateert, verzacht en stimuleert een evenwichtige talgproductie, zodat de huid soepel blijft.

100% pure arganolie is niet vet en laat geen vette laag op de huid achter. De olie wordt snel opgenomen en dringt tot diep in de huid.

Arganolie werkt weldadig bij bescherming en verzorging van de gevoelige huid van de lippen. Daarbij helpt het uitdroging te voorkomen.

Zelfs voor de zeer gevoelige babyhuid is arganolie te gebruiken.

Ook voor haar en nagels

Droog of pluizerig haar is effectief te behandelen met Arganolie. Door een paar druppels door de shampoo doet wonderen. Uiteraard kun je het ook direct na het wassen aanbrengen. Het helpt bij het herstel van beschadigd haar en geeft dof haar weer een gezonde en glanzende uitstraling.

Het is bij uitstek geschikt voor de behandeling van nagels en nagelriemen. Dankzij de olie krijgt u weer verzorgde nagels op handen en voeten.

Arganolie wetenswaardigheden – samenstelling

Hieronder volgt een meer “technische” uitleg over de werking.

De evenwichtige samenstelling van arganolie is bijzonder te noemen. Zo is het niet alleen rijk aan onverzadigde en essentiële vetzuren: Omega 9 (oliezuur) en Omega 6 (linolzuur), maar ook aan vitamine E (tocoferol), één van de krachtigste natuurlijke antioxidanten.

Verder bevat Arganolie veel goede stoffen die naast een anti-oxidante functie ook een kalmerende werking hebben. De essentiële vetzuren zorgen voor een vergroting van elasticiteit en weerstand van de huid. In combinatie met saponinen zorgt vitamine E voor een gladde en zachte huid.

Onze arganolie

Arganolie wetenswaardigheden

Onze arganolie is van Acounna Agadir. Dit is een familiebedrijf met rond de 4000 arganbomen. Dit bedrijf perst de noten uitsluitend koud. Dus zonder de noten, of de pers, eerst te verwarmen. Bovendien voegt men geen stoffen toe om de noten zachter te maken. Alleen op die manier behoudt de olie alle goede eigenschappen. Maar voor deze manier van werken zijn er wel (veel) meer noten nodig om dezelfde hoeveelheid olie te verkrijgen. Als gevolg daarvan is ook de prijs wat hoger.