Uit Griekenland komt de beste olijfolie, zoals die van Askra. In Griekenland is een ontzettend groot aantal bedrijven dat olijfolie maakt. De meeste is van de hoogste gradatie: extra vierge (of extra virgine/virgen/virgin). Veel Griekse olijfolie gaat naar Italië. Daarvan maken diverse Italiaanse fabrikanten hun echte “Italiaanse” olijfolie…
De olijfolie van Askra uit Griekenland
Askra maakt olijfolie van de megaritiki olijf. Deze soort olijf gebruikt men niet vaak. Meestal kiezen fabrikanten voor “gemakkelijke” rassen, zoals Kalamata of Koroneiki. Veel olijfolie uit Griekenland komt uit Kreta en verreweg de meeste heeft als basis de Koroneiki.
De olijfbomen van Askra staan in Viotia. Dat is een gebied ten westen van Athene. Met veel zorg teelt men hier de megaritiki olijfbomen. Dat doen ze al vier generaties! Het moederbedrijf van het merk Askra is het familiebedrijf Lymperis Estate. Dat bedrijf exporteert naar steeds meer landen, maar is nog relatief klein. Zeker in verhouding tot de reuzen op Kreta.
Zuurgraad
Hoe korter de tijd tussen het plukken en persen van de olijven en het bottelen van de verkregen olijfolie hoe beter. Er blijven dan alle goede stoffen behouden. De zuurgraad is dan tevens laag. Wanneer olijven langer blijven liggen gaan ze fermenteren. Dat voorkomt men door zo snel mogelijk na het plukken de olijven te persen. Overigens worden bij Askra de olijven met de hand geplukt. Olijven die op de grond liggen zijn vaak overrijp en die laat men gewoon liggen.
De olijven perst men maar één keer, zonder verwarming van de pers. Het is dus koud geperste olijfolie. Hierdoor komen geen “foute” stoffen uit de olijven in de olie terecht. Askra uit Griekenland doet dit met al hun olijfolie.
De zuurgraad is dus het laagst als het totale proces heel kort duurt. Men voorkomt dan fermentatie.
Een lage zuurgraad betekent daardoor een zo puur mogelijke en zuivere olijfolie. Wereldwijd bestaan er drie gradaties die de kwaliteit uitdrukken en allemaal uitgaan van een bepaald maximaal percentage vrij zuur (de zuurgraad). De hoogste norm (gradatie) is “extra vierge olijfolie” en die mag maximaal 0,8% vrij zuur bevatten. Dat bereikt men door één keer koud te persen. Die olie noemt men over vrijwel de gehele wereld “EVOO“.
Een lage zuurgraad kun je proeven. De olijfolie smaakt pittiger naarmate de zuurgraad daalt. Sommigen noemen het “peperig”. Die pittigheid (of scherpte) verdwijnt grotendeels als je de olie verhit. Daarom gebruikt men olijfolie met een lage zuurgraad vaak koud. Bijvoorbeeld voor salades, sauzen of dressings. Zo blijft die pittigheid behouden.
Askra heeft een zuurgraad die altijd onder de 0,8% ligt. Na iedere oogst en botteling meet men de zuurgraad en legt deze volgens de geldende regels vast. Elk jaar kan die zuurgraad iets anders zijn.
Polyfenolen
Hoe hoger de kwaliteit (dus als ook de zuurgraad laag is), hoe meer polyfenolen de olijfolie bevat. Dit zijn stoffen die in groente en fruit voorkomen (feitelijk in alle planten) en kunnen bijdragen aan het behoud van onze gezondheid.
In de Askra extra vierge olijfolie uit Griekenland zit maar liefst 35,5 mg polyfenolen per 100 gram. Vanaf 25 mg per 100 gram mag het positieve effect op de gezondheid worden benadrukt, dus die van Askra zit er duidelijk boven! Dit gunstige effect op de gezondheid is vanaf 20 gram inname per dag (verplichte tekst EFSA).
Biologische en vroege oogst versie
Sinds kort maakt het familiebedrijf Lymperis Estate twee extra bijzondere versies van hun extra vierge olijfolie. Biologisch en “vroege oogst”.
Vroege oogst
Vroege oogst (in het Engels: Early Harvest) is letterlijk wat er met de olijven gebeurt. Men oogst ze vroeg in het seizoen. Dan zijn de olijven nog niet volledig rijp. Het vergt extra tijd om de juiste olijven te vinden en handmatig te plukken, maar er zijn veel voordelen.
In het kort is de vroege oogst olijfolie levendiger (fruitiger) van smaak en bevat het (nog) meer antioxidanten. De zuurgraad is lager en door het hogere gehalte antioxidanten is deze olijfolie stabieler en daardoor langer houdbaar.
Over het algemeen biedt olijfolie uit de vroege oogst superieure kwaliteit, smaak en gezondheidsvoordelen in vergelijking met olijfolie die later in het seizoen is geoogst. Het wordt gewaardeerd door chef-koks, voedselliefhebbers en gezondheidsbewuste mensen vanwege de uitzonderlijke smaak en voedingswaarde.
Biologisch
Voor biologische olijfolie gebruikt men geen synthetische pesticiden, herbiciden of meststoffen. Voor velen is alleen dit al het voordeel van biologische olijfolie.
Daarnaast kan biologische olijfolie hogere niveaus van nuttige stoffen bevatten, zoals antioxidanten, polyfenolen en vitamine E, vergeleken met conventioneel geproduceerde olijfolie. Deze verbindingen dragen bij aan de antioxiderende eigenschappen van de olie en potentiële gezondheidsvoordelen.
Biologische certificering vereist strikte naleving van normen en voorschriften voor biologische landbouw. Als gevolg hiervan kan men meer vertrouwen hebben in de kwaliteit en authenticiteit van biologische olijfolie, wetende dat deze strenge test-, controle- en certificeringsprocessen ondergaat
Over het geheel genomen biedt biologische olijfolie niet alleen gezondheidsvoordelen, maar ook ecologische en sociale voordelen door duurzame landbouwpraktijken te bevorderen, de blootstelling aan chemicaliën te verminderen en het behoud van de biodiversiteit te ondersteunen.
Awards gewonnen door de Askra olijfolie en niet alleen in Griekenland!
Olijfolie is populair en mede daarom bestaan er heel veel wedstrijden over de gehele wereld. Er is altijd wel een olijfolie die ergens een bepaalde prijs wint. Al is het maar om het etiket, of de marketing er omheen….
Veel prijswinnende olijfolie is duur. Maar dat de prijs niet alles zegt blijkt wel uit een “wedstrijd” uit 2022 (NYOOC World Olive Oil Competition) die de Spaanse olijfolie van Lidl als allerbeste ter wereld heeft gekozen. En die is vanzelfsprekend heel betaalbaar.
De olijfolie van Askra is zeer goed en veel gewonnen prijzen bewijzen dat. Reeds 3 medailles (goud en zilver) in 2024, eveneens 3 in 2023 en 6 Medailles in 2022. Van Dubai tot Canada en van Berlijn tot Londen…
De olijfolie van Askra uit Griekenland, exclusief in Nederland en België bij ons
Deze Askra olijfolie is in Nederland (en België) is uitsluitend bij ons te koop.
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.