SLS en SLES

Schoonmaken met SLS en SLES

SLS en SLES zijn sulfaten (verbindingen met zwavel) van zout. De scheikundige naam van zout is Natrium en internationaal is dat Sodium. Deze twee sulfaten zitten vaak in verzorgingsproducten. Zowel in shampoo, zeep, tandpasta enz. De functie ervan is om te reinigen. Daarbij schuimen ze flink. Dat reinigen doen ze heel grondig. Ze zorgen ervoor dat vuil en vet loskomt. Daarna is het eenvoudig om dat vuil en vet weg te spoelen.

Helaas hebben SLS en SLES ook nadelen. Zo zorgen ze voor het verwijderen van alle vetten. Ook die onze huid nodig heeft. Daarnaast wordt vooral SLS gebruikt om andere stoffen in de huid te laten doordringen. SLS is namelijk zo agressief dat het de beschermende laag van de huid kapot kan maken. Daardoor is het ook niet goed voor het tandvlees.

De officiële namen van deze twee zijn: SLS: Sodium Lauryl Sulphate en Sodium Laureth Sulphate: SLES.

Slechte naam en een (verkoop)trucje

Deze sulfaten hebben allebei een negatieve pers. Vooral SLS. Veel mensen krijgen er een geïrriteerde huid door. Dat is niet zo vreemd, want als je al het vet van je huid verwijdert droogt de huid uit.
SLES doet dit ook, maar in mindere mate. Daarnaast kan SLS de bovenste huidlaag aantasten, waardoor deze kapot gaat. Dat veroorzaakt daardoor vaak huidproblemen.

Gelukkig zie je de laatste jaren SLS steeds minder vaak, maar SLES helaas des te meer.

Veel leveranciers en winkels prijzen hun producten aan met de tekst: “bevat geen SLS”. Maar ze zeggen uiteraard niet dat hun producten SLES bevatten! Andere benadrukken het slechte van SLS, waardoor “hun” SLES opeens geen negatieve effecten zou hebben.

Fabrikanten gebruiken steeds vaker andere sulfaten: Ammonium Lauryl Sulphate en Ammonium Laureth Sulphate. Afgekort tot ALS en ALES. In de praktijk werken deze 2 identiek aan SLS en SLES. Met alle nadelen daarvan. De truc is dat deze fabrikanten (en winkels) kunnen zeggen dat er geen SLS en SLES in het betreffende product zit. Dat klopt dan wel, maar het alternatief is niet beter.

SLS, SLES en Sodium Lauroyl Sarcosinate

Nu ontstaat de verwarring. Als je Sodium Lauroyl Sarcosinate afkort, dan krijg je: SLS! Maar dit is een heel andere stof.

Het wordt veelal gemaakt van sarcosine, uit kokosolie. Sarcosine is een natuurlijk aminozuur dat ook in ons lichaam voorkomt. Sodium Lauroyl Sarcosinate heeft dezelfde functie als SLS en SLES (ALS/ALES), maar heeft niet de nadelen. Ten eerste is het veel natuurlijker. Ten tweede ontvet het veel milder, waardoor het de huid niet uitdroogt. En bovendien irriteert het nauwelijks tot niet, omdat het de huid niet aantast. Het nadeel is dat het veel duurder is dan voornoemde stoffen. Fabrikanten kiezen daarom liever voor SLES of ALES.

SLS en SLES en Sodium Lauroyl Sarcosinate

In de meeste verzorgingsproducten die wij verkopen, zoals de shampoos, zit Sodium Lauroyl Sarcosinate. Bijkomend voordeel is dat deze stof niet de verf van gekleurd haar aantast.