Zelf Chios mastiekpoeder maken

Tekort aan mastiekpoeder

Het is mogelijk dat gedurende de zomer en herfst wij weinig tot geen mastiekpoeder kunnen leveren. Soms al in de lente. Gedurende die periode beperken we daarom het aantal potjes per bestelling. Wij proberen op die manier het mastiekpoeder voor zoveel mogelijk mensen beschikbaar te hebben.

De vraag naar Chios mastiek is de afgelopen jaren het aanbod overstegen. Er is daardoor een tekort aan mastiek.

Alleen in de wintermaanden transport van mastiekpoeder vanuit Chios

Een kenmerk van pure mastiek is dat als het enkele uren wordt bewaard bij een temperatuur boven de 18 graden Celsius het aan elkaar kan plakken. Dat geldt voor vrijwel alle natuurlijke harsen, dus ook voor mastiek.
Daarom kan mastiekpoeder alleen in de (koude) wintermaanden van het Griekse Chios naar Nederland worden vervoerd.

Maar wij hebben vrijwel altijd voldoende pure Chios mastiek in voorraad. Pure Chios mastiek zijn de gestolde druppels mastiekhars. Onze leverancier in Chios maalt deze druppels tot poeder, maar levert dit poeder niet als de temperatuur boven de 18 graden is. De stukjes mastiek kunnen beter tegen een hogere temperatuur en plakken dan veel minder aan elkaar.

Zelf Chios mastiekpoeder maken

Als wij geen mastiekpoeder kunnen leveren, is het eenvoudig om van de kleine stukjes mastiek (de druppels mastiekhars) zelf poeder te maken.

Allereerst moeten de stukjes ijskoud zijn. Dus leg ze enkele uren voor het malen in de vriezer. Gebruik een hakmolen. De messen van de hakmolen moeten redelijk dicht bij de bodem van de bak zitten, want anders draaien de messen over de stukjes heen. Zo’n 20 tot 30 seconden op hoge snelheid is doorgaans voldoende.

De stukjes moet ijskoud zijn om te voorkomen dat het poeder aan de binnenkant en messen van de hakmolen gaat plakken.
Een blender is minder handig, omdat de messen van een blender meestal verder van de bodem af staan, waardoor mogelijk niet alle stukjes worden gemalen.

Het advies is om niet te veel stukjes tegelijk te malen. De leverancier adviseert om maximaal zo’n 20-30 gram in één keer te doen. Het resultaat hangt af van de hakmolen. Na het malen kan wat poeder aan de messen en kom van de hakmolen blijven kleven, dat is niet heel eenvoudig te verwijderen.

Chios mastiek blijft Chios mastiek

Of Chios mastiek nu tot poeder gemalen is, of in de oorspronkelijke vorm (de gestolde druppels mastiekhars) wordt gebruikt, de werking, houdbaarheid, smaak enz. verandert niet.

Wij verkopen de kleine stukjes in zakjes van 30 gram. En tevens in potjes met 65 gram kleine stukjes mastiek.